Wat is een brommobiel?
Een brommobiel is een gemotoriseerd voertuig met een beperkte maximumsnelheid. Tegenwoordig is hij doorgaans vierwielig. De brommobiel is rond 1980 ontstaan in Frankrijk, maar deed pas in later zijn intrede in Nederland.
Een brommobiel moet niet worden verward met een gehandicaptenvoertuig.
Voorheen werd een brommobiel voornamelijk ingezet als gehandicaptenvoertuig dat de mobiliteit van senioren en invaliden bevorderde, tegenwoordig is de brommobiel zeer populair onder jongeren doordat de brommobiel een flinke facelift heeft gehad waardoor hij veel aantrekkelijk is geworden voor deze leeftijdsgroep.
Een brommobiel kan tevens gebruikt worden om rij ervaring op te doen en blijkt in veel gevallen een goede opstap te zijn naar het Rijbewijs B. De brommobiel is er in vele merken, maten en uitvoeringen.
De huidige brommobiel kost tussen de 8.000 tot 16.000 euro en is daarmee dus vaak duurder dan een kleine personenauto.
De huidige brommobiel heeft een dieselmotor of elektromotor met een maximaal toegestaan vermogen van 4 kilowatt. Dit is omdat de wettelijke maximumcilinderinhoud van 50 cc voor brommers voor de huidige brommobiel onvoldoende is om de zwaardere carrosserie voort te bewegen.
Voorheen waren the brommobielen een stuk kleinen en lichter, zoals the Arola, Canta, Sulky omdat dit voertuig onder dezelfde regelgeving vielen als brommers en dus ook geen groter motor mochten hebben dan 50 cc met een maximum vermogen van 2 Kw. Door deze regels te wijzigen zie je tegenwoordig vrijwel altijd dat er een tweecilindermotor (viertakt) word gebruikt met een cilinderinhoud van 400 tot 523 cc en dat de brommobiel ook is gegroeid in de lengte en breedte. Het ledig gewicht mag niet hoger zijn dan 350 kilogram. Alle brommobielen hebben een Variomatic, bekend uit de vroegere DAF-automobielen.
Een brommobiel kan tevens gebruikt worden om rij ervaring op te doen en blijkt in veel gevallen een goede opstap te zijn naar het Rijbewijs B. De brommobiel is er in vele merken, maten en uitvoeringen en speciale aanpassingen zijn veelal goed uit te voeren.
Voor de huidige brommobiel moet men een (brommer) rijbewijs hebben maar de Arola mag worden gereden vanaf 16 jaar zonder rijbewijs, ook is deze niet gebonden aan de openbare weg of fietspad.
Met de Arola mag je op de weg, het fietspad of het voetpad rijden doordat de totale breedte niet boven de 1,1 meter en de breedte niet boven de 2.5 meter komt.
Door deze afmetingen mag je dus ook op het voetpad al zullen de meesten dit niet weten en aanpreken op je gedrag.